TÜRKİYE SPORTİF YETENEK TARAMASI'NA KATILDIK


Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği protokolü çerçevesinde yürütülen ‘’Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı’’kapsamında yapılan sportif yetenek taramasına Dereköseler İlkokulu olarak katıldık.
Bu kapsamda okulumuz 3. sınıf öğrencilerine yönelik ölçümler ve performans uygulamaları gerçekleştirildi.Aşağıda bu program ile ilgili bilgiler yer almaktadır.Tüm katılan öğrencilerimize teşekkür ederiz,Derslerinde olduğu gibi,spor yaşamlarında da başarılar dileriz.
1.Genel Tarama Test ve Ölçümleri Nedir?
Program kapsamında ilkokul 3. Sınıfta okuyan tüm öğrencilerin girme hakkına sahip olduğu ve 10 parametreden oluşan test ve ölçümlerdir. Genel tarama sonrasında öğrencilere test ve ölçümlerde elde ettikleri değerleri gösteren “Tarama Bilgi Formu” verilir.
Genel Tarama; boy uzunluğu ölçümü, vücut ağırlığı ölçümü, esneklik testi, oturma yüksekliği ölçümü, kulaç uzunluğu ölçümü, dikey sıçrama testi, el kavrama kuvveti testi, geriye sağlık topu atma testi, çeviklik testi ve 20m sürat testinden oluşmaktadır.
2.Kapsamlı Test ve Ölçümler Nedir?
Genel Tarama test ve ölçümleri sonucunda yapılan değerlendirmelerde spora yatkın bulunarak 1 yıllık Sporcu Eğitimi ve Gelişimine davet edilen öğrencilere eğitim sonunda gerçekleştirilen ve 14 parametreden oluşan test ve ölçümlerdir. Kapsamlı test ve ölçümler sonrasında öğrencilere hangi spor dallarına daha yatkın oldukları ortaya koyan “Spor Karnesi” hazırlanır.
Kapsamlı test ve ölçümler; genel taramada uygulanan test ve ölçümler ek olarak denge, reaksiyon, koordinasyon ve dayanıklılık testleri uygulanmaktadır.
3.Öğrenciler Genel Tarama Sonuçlarını Nereden Öğrenebilir?
Öğrencilerimiz ve velileri Test ve ölçüm sonuçlarını; Spor Bilgi Sistemine e-devlet kapısı üzerinden giriş yaparak, “velayetim altında bulunan kişiler” sekmesinden görebilirler.
4.Genel Taramaya Katılan Öğrenciler Hangi Kriterlere Göre Eğitimlere Yönlendiriliyor?
Öğrencilerimiz spor alanında Türkiye’nin önde gelen öğretim üyelerinden oluşan Sporcu Yetiştirme Bilim Komisyonunun belirlemiş olduğu kriterlere göre yönlendirilmektedir. Bu çalışmalarda öğrencilerin tüm beceri, performans ve özellikleri dikkatle ele alınmış ve istatistiki hesaplamalar oluşturulmuştur.
5.Sporcu Eğitimi ve Gelişimi Programı Ne Kadar Süre Devam Edecek?
Sporcu Eğitimi ve Gelişimi Programı yaklaşık olarak 10 aylık süreyi kapsamaktadır. Eğitim spora yatkın bulunan öğrencilerin 4. Sınıfa başlamaları ile başlar ve yıl sonu itibarı ile sona erer. Eğitimin sonunda spor karneleri hazırlanabilmesi amacıyla Kapsamlı Test ve Ölçümler gerçekleştirilir.



